Kycklingfilé i Ugn Recept – Perfekt Tillagad

Kycklingfilé i Ugn

Kycklingfilé i ugn är en enkel och smakrik rätt som passar perfekt för både vardagsmiddagar och festligare tillfällen. Det bästa med att tillaga kyckling i ugnen är att du kan förbereda allt i förväg och sedan låta ugnen sköta resten. Här är ett enkelt recept på saftig och smakfull kycklingfilé i ugn.

Varför Är Kycklingfilé Så Populärt?

En av de största fördelarna med kycklingfilé i ugn är hur enkelt det är att tillaga. Med bara några få förberedelser och en ugn, kan du ha en saftig och smakrik måltid klar på under en timme.

Kyckling är känt för sitt höga proteininnehåll och låga fettinnehåll, särskilt när det gäller kycklingbröst. Det gör kycklingfilé till ett utmärkt val för de som söker näringsrika måltider som stödjer en hälsosam livsstil.

Kycklingens milda smak gör att den passar väl med en mängd olika kryddor, marinader och tillbehör. Detta öppnar upp för oändliga variationer, vilket gör att du kan anpassa din kycklingrätt till alla smaker och tillfällen.

Hur Uppnår Man Perfekt Tillagad Kycklingfilé i Ugnen?

Att hitta den rätta ugnstemperaturen är avgörande för att få en saftig kycklingfilé. För hög värme kan leda till ett torrt och tråkigt resultat, medan för låg värme inte ger den där önskade krispigheten.

För att säkerställa att kycklingen är helt genomlagad utan att överkoka den, är en kötttermometer ett oumbärligt verktyg. Den ideala interna temperaturen för kycklingbröst är 74°C.

Ett viktigt steg som ofta förbises är att låta kycklingen vila efter tillagning. Detta gör att safterna kan fördelas jämnt i köttet, vilket resulterar i en saftigare måltid.

Läs också: Kycklingfilé i Airfryer

Fryst kyckling? Läs: Fryst Kyckling i Airfryer

Serveringsförslag och Tillbehör

Kycklingfilé i ugn kan serveras med en mängd olika tillbehör, från enkla grönsaker till mer komplexa kolhydratkällor som quinoa eller risotto, beroende på vad som passar måltidens tema.

För att ge din kycklingrätt en extra smakdimension, överväg att toppa den med en unik sås eller glaze. Det kan vara allt från en klassisk gräddsås till något mer äventyrligt som en mango salsa.

Kycklingfilé i Ugn

Kycklingfilé i Ugn

Detta enkla recept på kycklingfilé i ugn visar hur lätt det är att skapa en hälsosam och smakfull måltid med minimal ansträngning. Genom att experimentera med olika kryddor och tillbehör kan du enkelt anpassa denna rätt för att passa alla smaker och tillfällen.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök svenskt
Portioner 4 kycklingfiléer
Kalorier 276 kcal

Ingredienser
  

 • 4 kycklingfiléer
 • 2 msk olivolja
 • 2 vitlöksklyftor finhackade
 • 1 tsk torkad rosmarin eller färsk, hackad
 • 1 tsk torkad timjan eller färsk, hackad
 • Salt och nymalen svartpeppar efter smak
 • 1 citron saften
 • 1 dl kycklingbuljong eller vatten

Gör så här

 • Förvärm ugnen till 200°C. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja eller använd bakplåtspapper för att underlätta rengöringen.
 • Placera kycklingfiléerna i den ugnsfasta formen. Gnugga in olivolja, finhackad vitlök, rosmarin, timjan, salt och svartpeppar på båda sidor av filéerna för att säkerställa att de är väl täckta med kryddor.
 • Pressa saften från en citron över kycklingfiléerna och häll sedan kycklingbuljong eller vatten i botten av formen. Vätskan hjälper till att hålla kycklingen saftig under tillagningen och skapar en smakrik sås.
 • Stek kycklingfiléerna i den förvärmda ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills den inre temperaturen når 74°C när du mäter med en kötttermometer. Tillagningstiden kan variera beroende på storleken på filéerna.
 • Ta ut kycklingfiléerna från ugnen och låt dem vila i formen i 5-10 minuter innan servering. Detta steg hjälper till att fördela safterna jämnt i köttet.

Tips

Servera kycklingfiléerna med sidor av rostade grönsaker, en fräsch sallad eller din sötpotatis pommes. Glöm inte att skeda över den smakrika såsen från formen över kycklingen vid servering för extra saftighet och smak.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 276kcal
Keyword Kycklingfilé i Ugn
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top