Morötter i Ugn Recept – En Hälsosam Sidorett

Morötter i Ugn

Morötter i ugn är en enkel, närande och otroligt smakrik sidorett som passar till en mängd olika huvudrätter. Genom att rosta dem i ugnen förstärks deras naturliga sötma och de får en härligt krispig yta. Men vad är det som gör ugnrostade morötter så tilltalande, och hur kan man göra dem ännu mer delikata och intressanta?

Varför Morötter i Ugnen med Honung?

Att rosta morötter i ugnen med honung är en populär matlagningsmetod som lockar fram de naturliga smakerna i morötterna på ett fantastiskt sätt. Kombinationen av morötternas naturliga sötma och honungens rika smak skapar en härlig harmoni som gör denna rätt så speciell och uppskattad:

 1. Karamellisering: När morötter rostas i ugnen, frigörs deras naturliga sockerarter som sedan karamelliseras. Denna process förstärker morötternas sötma och ger dem en djupare och mer intensiv smak.
 2. Honungens Sötma: Honung tillför en extra dimension av sötma som kompletterar morötternas egna smaker. När honungen värms upp i ugnen blir den mer flytande och glaserar morötterna, vilket resulterar i en härlig, glansig yta.
 3. Textur: Rostningen ger morötterna en mjuk men ändå något krispig textur, medan honungen skapar en lätt klistrig yta. Denna kombination av texturer är mycket tilltalande i munnen.
 4. Versatilitet: Detta enkla tillägg av honung kan kombineras med andra kryddor och örter, som timjan, rosmarin eller en nypa chili, för att skapa olika smakprofiler som passar till många olika maträtter.

Sammanfattningsvis är morötter i ugnen med honung inte bara en njutning för smaklökarna på grund av den perfekta balansen mellan sötma och karamellisering, utan också en visuell och texturmässig fröjd som gör dem till en favorit i köket.

Morötternas Hälsofördelar

Morötter är naturligt söta, särskilt när de rostas, vilket framhäver deras sötma och gör dem till en barnvänlig grönsak. Dessutom får de en underbar konsistens – mjuk inuti och lite krispig utanpå – som gör dem till en tillfredsställande sidorett.

Morötter är kända för sitt höga innehåll av betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A. De är också en bra källa till fiber, vitamin K1 och kalium. Denna näringsrika profil gör dem till ett utmärkt val för en hälsosam kost.

Kryddor

Morötter i ugn kan kryddas på olika sätt för att passa olika smakpreferenser. Populära tillägg inkluderar honung, olivolja, timjan, rosmarin, eller även en gnutta chili för de som föredrar lite hetta. Dessa tillägg kan ge en extra dimension till rätten och förhöja de naturliga smakerna.

Morötter i Ugn

Morötter i Ugn

Dessa ugnrostade morötter är en perfekt kombination av sötma och kryddighet, vilket gör dem till en utmärkt sidorett till allt från grillat kött till vegetariska rätter.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Tillbehör
Kök svenskt
Portioner 4 portioner
Kalorier 98 kcal

Ingredienser
  

 • 500 g morötter skalade och halverade längs
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk honung
 • 1 tsk hackad färsk rosmarin eller timjan
 • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

 • Förvärm ugnen till 200°C.
 • Blanda morötterna med olivolja, honung och rosmarin i en stor skål.
 • Krydda med salt och peppar.
 • Fördela morötterna på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt i ett enda lager.
 • Rosta i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills de är mjuka och får en lätt karamelliserad yta.

Tips

För en krispigare yta, öka ugnstemperaturen de sista 5 minuterna.
Prova att blanda i andra rotfrukter som palsternacka eller rödbetor för en färgstark och näringsrik blandning.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 98kcal
Keyword morot i ugn, Morötter i Ugn, morötter i ugn honung, morötter i ugn tid, ugnsbakade morötter
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top