Sötpotatis i Airfryer Recept – Olika Typer

Sötpotatis i Airfryer

Sötpotatis, med sin naturligt söta smak och näringsrika profil, är en fantastisk ingrediens att laga i en airfryer. Airfryern tillagar genom att cirkulera het luft runt maten, vilket ger en krispig yta utan behovet av mycket olja. Detta gör airfryern till ett utmärkt verktyg för att skapa hälsosammare versioner av dina favoriträtter.

Olika Typer av Sötpotatis i Airfryer

Du kan tillaga flera olika typer av sötpotatis i en airfryer. De vanligaste sorterna som fungerar bra att tillaga på detta sätt inkluderar:

 1. Orange Sötpotatis (Beauregard) – Denna typ är mest förekommande i butiker och har en mjuk, söt smak som blir karamelliserad när den tillagas i airfryer.
 2. Vit Sötpotatis – Har en mildare sötma och en fastare konsistens, vilket kan vara ett bra alternativ för de som föredrar en mindre söt smak.
 3. Lila Sötpotatis (Okinawan) – Denna sort är rik på antioxidanter och ger en härlig färg till dina rätter. Den har en unik smak och en lite torrare konsistens jämfört med den orangea varianten.
 4. Garnet Sötpotatis – Är känd för sin djupt röda till lila skinn och sitt orangea kött. Den har en rik sötma som intensifieras vid tillagning.
 5. Jewel Sötpotatis – Liknar Beauregard i smak och konsistens, men dess skinn tenderar att vara lite ljusare.

Det är viktigt att tänka på att skära sötpotatisen i jämnstora bitar för bästa tillagningsresultat i airfryern. Sötpotatis kan tillagas i olika former, till exempel som pommes frites, kuber, skivor eller till och med hela om airfryern är tillräckligt stor.

Olika Former av Sötpotatis i Airfryer

När det gäller att tillaga sötpotatis i en airfryer, kan du vara kreativ med olika former som alla ger en unik textur och smakupplevelse:

 1. Sötpotatis Pommes Frites i airfryer – Skär sötpotatisen i stavar för en klassisk pommes frites-känsla. De blir krispiga på utsidan och mjuka på insidan.
 2. Kuber – Tärna sötpotatisen för att få små bitar som blir krispiga runt om. Perfekt som en del av en bowl eller som tillbehör.
 3. Skivor – Skiva sötpotatisen för att göra chips eller större rundlar. Detta är ett bra alternativ för snabba snacks eller som en del av en större måltid.
 4. Hela små sötpotatisar – Mindre sötpotatisar kan tillagas hela i airfryern. De utvecklar en härlig, bakad konsistens.
 5. Halvor – Dela sötpotatisen på hälften för att få en snabbare tillagning och en stor yta som blir härligt rostad.
 6. Båtar – Skär sötpotatisen i klyftor eller båtar för en rustik och tilltalande form som passar väl till dippning.

Kom ihåg att förbehandla sötpotatisen efter formen för bästa resultat, till exempel genom att blötlägga pommes frites-stavarna i vatten för att ta bort stärkelse eller att pensla skivorna med lite olja för extra krispighet. Tillagnings tiden varierar beroende på form och storlek, så det är alltid bra att börja med en kortare tid och sedan lägga till mer tid om det behövs.

Sötpotatis i Airfryer

Sötpotatis i Airfryer

Att tillaga sötpotatis i en airfryer är enkelt och ger en härligt krispig yta med ett mjukt och saftigt inre. Här är ett grundläggande recept:
5 från 1 betyg
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Tillbehör
Kök Svenska
Portioner 4 portioner
Kalorier 85 kcal

Ingredienser
  

 • 2 stora sötpotatisar
 • 2 msk olivolja
 • Salt efter smak
 • Svartpeppar efter smak
 • Önskade kryddor t.ex. paprikapulver, vitlökspulver, cayennepeppar

Gör så här

 • Förbered Sötpotatisarna: Skala sötpotatisarna och skär dem i önskad form, till exempel pommes frites, kuber, skivor eller båtar.
 • Krydda: Lägg de skurna sötpotatisarna i en skål. Tillsätt olivoljan och rör om så att alla bitar täcks. Krydda med salt, peppar och övriga valda kryddor.
 • Förvärma Airfryern: Sätt på airfryern och förvärma den till cirka 180°C.
 • Tillaga: Lägg sötpotatisarna i airfryerkorgen. Försök att inte överbelasta korgen för att säkerställa att de blir jämnt tillagade.
 • Stekning: Stek i ungefär 15-20 minuter. Rör om eller vänd på sötpotatisarna ungefär halvvägs genom tillagningstiden för att de ska bli jämnt krispiga.
 • Kontrollera och Servera: Kontrollera att sötpotatisarna är krispiga och genomstekta. Låt dem svalna något innan servering. De är utmärkta som sidorätt, i bowls, eller som en hälsosam snack.

Tips

Tiden kan variera beroende på din airfryer och hur tjocka dina sötpotatisbitar är, så håll ett öga på dem första gången du provar receptet. Du kan också experimentera med olika kryddblandningar för att variera smaken.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 85kcal
Keyword Sötpotatis i airfryer, Sötpotatis Pommes Frites, Sötpotatis Skivor airfryer
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top