Fläskfilé Sous Vide Recept

Fläskfilé Sous Vide

Sous vide-tekniken har ökat i popularitet bland matentusiaster över hela världen. Denna franska term betyder ’under vakuum’, och det är just det sättet maten tillagas på. Genom att tillaga maten långsamt vid en konstant temperatur, insluten i ett vakuumförseglad påse, får man en jämn tillagning och bevarar alla smaker och näringsämnen i maten.

Fläskfilé är en utmärkt kandidat för sous vide-tekniken. Det är en utskuren bit av kött som tenderar att bli torr vid traditionell tillagning, men genom att använda sous vide kan du säkerställa att köttet tillagas perfekt varje gång.

Vikten av exakt temperaturkontroll

Sous vide-tekniken är unik på det sätt att du har fullständig kontroll över temperaturen. Detta är oerhört viktigt när du tillagar fläskfilé, som lätt kan bli torr om det tillagas vid för hög temperatur.

Med sous vide kan du ställa in din exakta önskade temperatur (för fläskfilé rekommenderar vi 60°C) och låta tekniken göra jobbet. Resultatet? Saftigt, mört och smakrikt kött varje gång.

Förberedelser för din Sous Vide Fläskfilé

Innan du börjar tillaga din fläskfilé sous vide, kommer du att vilja förbereda köttet. Krydda det generöst med salt och peppar, och lägg till lite krossad vitlök och färska örter för extra smak.

Placera sedan köttet i din vakuumförseglingspåse och försegla det ordentligt. Detta hjälper till att behålla alla smaker inuti och skapar den ideala miljön för sous vide-tillagning.

Perfekt stekt yta med snabb stekning

Efter att din fläskfilé har tillagats i sous vide kommer du att vilja ge den en fin gyllene yta. Detta kan enkelt åstadkommas genom att steka köttet snabbt i en het panna med lite olivolja. Kom ihåg att torka av köttet noggrant innan du steker det, för att säkerställa att det får en knaprig yta.

I vårt tidigare inlägg om att göra frysta pommes frites i en airfryer pratade vi om hur praktiskt det är att ha köksprylar som gör matlagningen enklare och bättre. Med sous vide kan du ta din matlagning till nästa nivå och säkerställa att du får perfekt tillagat kött varje gång. Prova vår fläskfilé sous vide-recept idag och upplev skillnaden själv!

Fläskfilé Sous Vide

Fläskfilé Sous Vide

Fläskfilé sous vide är underbart saftigt och mört. Du kan också ändra tillagningstemperaturen beroende på hur genomstekt du föredrar ditt kött. Jag tycker att 60°C ger ett saftigt och lätt rosa resultat, vilket är perfekt för fläskfilé.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 10 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenska
Portioner 4 portioner
Kalorier 210 kcal

Ingredienser
  

 • 1 kg fläskfilé
 • 2 vitlöksklyftor krossade
 • Några kvistar färsk rosmarin eller timjan
 • 2 msk olivolja för stekning
 • Salt och peppar efter smak

Gör så här

 • Förbered ditt sous vide-vattenbad och ställ in det på 60°C.
 • Skär fläskfilén i lika stora bitar om du har en lång filé. Krydda varje bit generöst med salt och peppar.
 • Placera köttet i vakuumförseglingspåsar, tillsammans med krossad vitlök och örter. Försegla påsarna ordentligt.
 • När vattnet har uppnått den inställda temperaturen, sänk ner påsarna med fläskfilé i vattnet. Se till att påsarna är helt nedsänkta. Tillaga i 2 timmar.
 • Efter 2 timmar, ta bort påsarna från vattnet och klipp upp dem. Ta försiktigt ut fläskfilébitarna och torka av dem noggrant med hushållspapper. Detta steg är viktigt för att få en bra stekyta i nästa steg.
 • Värm upp olivolja i en stekpanna över hög värme. När pannan är riktigt het, lägg i fläskfilébitarna. Stek dem snabbt på alla sidor tills de får en fin gyllene yta. Detta tar bara några minuter.
 • Ta bort fläskfilébitarna från pannan och låt dem vila i några minuter innan du skär i dem. Servera din perfekt tillagade fläskfilé sous vide med dina favoritsåser och tillbehör.

Tips

Näringsvärde: Cirka 210 kcal per portion (beräknat på 250g portioner)
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 210kcal
Keyword Fläskfilé Sous Vide
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top