Bakad Sötpotatis i Ugn Recept

Bakad sötpotatis

Bakad sötpotatis är en utsökt och näringsrik rätt som kan serveras som en hälsosam sidorätt eller fyllas med diverse tillbehör för att skapa en mättande huvudrätt. Här är ett enkelt recept på hur du bakar sötpotatis.

Vad Gör Bakad Sötpotatis Så Speciell?

Sötpotatis är packad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är en utmärkt källa till vitamin A, C, och mangan, samt fiber som är bra för matsmältningen. Dess låga glykemiska index gör det till ett utmärkt val för en hållbar energikälla.

När den bakas, blir sötpotatisens naturliga sockerarter karamelliserade, vilket framhäver dess söthet och skapar en underbart mjuk och krämig konsistens. Den lätta sötman balanserar även kryddiga och syrliga smaker väl, vilket gör den till en mångsidig ingrediens i många recept.

Hur Väljer och Förbereder Man Sötpotatis?

För bästa resultat, leta efter sötpotatis som är fasta, fria från mjuka fläckar och har en jämn form. Detta försäkrar en jämn tillagning och optimerad smakupplevelse.

Tvätta och skrubba potatisen noggrant för att ta bort all jord. Ett tips är att sticka några hål i potatisen med en gaffel för att låta ånga fly ut och undvika att de spricker under tillagningen.

Varför Bakar Man Sötpotatis i Ugnen?

Bakning i ugnen är det klassiska sättet att tillaga sötpotatis på. Detta långsamma tillagningsförfarande tillåter en jämn värmedistribution, vilket gör att potatisens inre blir perfekt mjuk medan skalet blir härligt krispigt. Denna metod framhäver också sötpotatisens naturliga sötma på bästa sätt.

Hur Serverar Man Bakad Sötpotatis?

Bakad sötpotatis är otroligt mångsidig. Den kan serveras som en enkel sidorätt, kryddad med bara lite salt och peppar, eller som en bas för en mättande huvudrätt. Fyll den med allt från traditionella tillbehör som smör och gräddfil till mer kreativa kombinationer som svarta bönor och avokado eller sous vide pulled pork och coleslaw.

Bakad sötpotatis

Bakad Sötpotatis i Ugn

Bakad sötpotatis är inte bara en mångsidig och näringsrik rätt utan också otroligt lätt att förbereda. Med lite förberedelse och kreativitet med dina toppingar, kan du skapa en mängd olika måltider som passar både till vardags och fest.
3 från 2 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 55 minuter
Måltid Tillbehör
Kök svenskt
Portioner 4 sötpotatisar
Kalorier 124 kcal

Ingredienser
  

  • 4 medelstora sötpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Valfritt Toppingar som fetaost, gräddfil, hackad grön lök, svarta bönor, majs, avokado, eller kryddor som paprikapulver eller chili.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C. Detta säkerställer att sötpotatisarna får en jämn och effektiv tillagning.
  • Tvätta sötpotatisarna noggrant och torka dem sedan med hushållspapper. Genom att skrubba dem rena säkerställer du att skinnet blir gott att äta.
  • Stick några hål i sötpotatisarna med en gaffel. Detta hjälper värmen att cirkulera genom potatisarna och förhindrar att de spricker. Gnugga sedan in dem med olivolja och krydda med salt och peppar.
  • Placera sötpotatisarna direkt på ugnsgallret med en plåt eller aluminiumfolie under för att fånga upp dropp. Baka i ugnen i ca 45-60 minuter, beroende på storleken på sötpotatisarna. De är klara när de känns mjuka inuti när du sticker i dem med en gaffel.
  • När sötpotatisarna är klara, gör ett snitt längs med varje potatis och öppna upp dem lite. Toppa med dina favorittillbehör. Du kan hålla det enkelt med bara lite extra smör och salt, eller göra dem mer matiga med en blandning av protein och grönsaker.

Tips

För en lätt lunch, fyll sötpotatisarna med en blandning av svarta bönor, majs, hackad röd lök, toppat med en klick gräddfil och färsk koriander.
Som en hälsosam middag, servera bakad sötpotatis med en sida av grillad kyckling eller lax och en grönsallad.
För en vegetarisk måltid, prova en fyllning av rostade kikärtor, avokado, och en drizzle tahini över toppen.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 124kcal
Keyword bakad sötpotatis
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top