Skinkstek i Ugn Recept

Skinkstek i Ugn

Skinkstek är en älskad rätt som återfinns i kök över hela världen, känd för sin saftighet, smakrikedom och förmåga att föra samman familj och vänner. Denna köttdetalj, som ofta associeras med festliga tillfällen, har en given plats på middagsbordet men är också mångsidig nog att inkluderas i vardagsmåltider. I denna artikel utforskar vi skinkstekens charm, från dess ursprung och näringsvärde till kreativa sätt att tillaga och servera denna klassiker.

Näringsvärde

Skinkstek är inte bara välsmakande utan också näringsrik. Den är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, nödvändigt för att bygga och reparera kroppsvävnader. Dessutom innehåller den viktiga vitaminer och mineraler som vitamin B6, vitamin B12, niacin, selen och zink. Dessa näringsämnen spelar en avgörande roll för kroppens energiproduktion och immunförsvar.

Tillagningstips för den Perfekta Skinksteken

Att tillaga en skinkstek kan verka överväldigande, men med några enkla tips kan även en nybörjare åstadkomma underverk i köket:

 • Marinering och Kryddning: En god marinad eller kryddblandning kan förhöja smaken på skinksteken. Överväg att använda örter som rosmarin och timjan samt kryddor som vitlökspulver och paprika för att ge köttet en rik smakprofil.
 • Tillagning: För att uppnå optimal saftighet, tillaga skinksteken på låg temperatur under en längre tid i ugnen. Använd en kötttermometer för att säkerställa att köttet når den rekommenderade interna temperaturen utan att bli överkokt.
 • Vila: Låt skinksteken vila efter tillagning innan du skär i den. Detta låter köttsafterna redistribuera sig och gör köttet saftigare.

Att Tänka på När du Köper Skinkstek

När du väljer skinkstek, leta efter ett stycke med en jämn och rosa färg samt en liten mängd marmorering. Fettet ska vara vitt och fast, vilket indikerar bra kvalitet. Ekologiska och gräsuppfödda alternativ kan erbjuda bättre smak och näringsprofil, även om de kan vara dyrare

Skinkstek i Ugn

Skinkstek i Ugn

En skinkstek tillagad i ugnen är en klassisk rätt som alltid uppskattas, oavsett om det är en söndagsmiddag eller en särskild festmåltid. Genom att följa dessa steg och tips kan du enkelt tillaga en skinkstek som blir både saftig och smakrik.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök svenskt
Portioner 6 portioner
Kalorier 283 kcal

Ingredienser
  

 • 1 skinkstek ca 1-2 kg (rumstempererad för bästa resultat)
 • 2 msk olivolja
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 2 tsk torkad rosmarin eller timjan eller en blandning av båda
 • 4 vitlöksklyftor krossade
 • Valfria grönsaker för rostning t.ex. morötter, potatis, lök

Gör så här

 • Förvärm ugnen till 175°C (350°F). Gnugga in skinksteken med olivolja, salt, svartpeppar, rosmarin/timjan, och vitlök. Se till att hela steken är väl täckt av kryddblandningen.
 • Om du önskar, placera tärnade grönsaker i botten på en ugnsfast form. Detta skapar en smakrik bas för steken och ger dig en komplett måltid i en och samma form.
 • Placera skinksteken ovanpå grönsakerna (om du använder sådana) eller direkt i en ugnsfast form. Sätt in i den förvärmda ugnen.
 • En allmän regel är att tillaga skinksteken i ugnen i ca 20 minuter per 500 g, eller tills den interna temperaturen når 65°C (150°F) för medium sällsynt. För väl genomstekt, sikta på en intern temperatur på 70°C (160°F).
 • Låt skinksteken vila täckt med folie i minst 10-15 minuter efter tillagning. Detta låter köttsafterna redistribuera och gör köttet saftigare.
 • Skär skinksteken i tunna skivor och servera med de rostade grönsakerna och eventuellt en sås eller gravy.

Tips

Rumstempererad Stek: Ta ut skinksteken från kylskåpet minst 30 minuter innan tillagning för att låta den nå rumstemperatur.
Använd en Kötttermometer: För att säkerställa perfekt tillagning, använd en kötttermometer för att kontrollera den interna temperaturen.
Folie: Täcka över steken med aluminiumfolie under vila hjälper till att hålla den varm och saftig.
Spara Köttjuicen: Spara juicen som samlats i formen; den är perfekt för att göra en sås eller gravy att servera med steken.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 283kcal
Keyword hel skinkstek i ugn, skinkstek i ugn, söndagsstek skinkstek
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top