Koka Kikärtor Recept

Koka Kikärtor Recept

Kikärtor, också kända som garbanzobönor, är en mångsidig och näringsrik ingrediens som används i allt från sallader och soppor till grytor och bakverk. Men har du någonsin provat att koka dina egna kikärtor hemma? Med lite förberedelse och tid kan du laga kikärtor som smakar ännu bättre än de på burk.

Koktid för Kikärtor

En viktig faktor att överväga när du lagar kikärtor är koktiden. Eftersom kikärtor är en torkad baljväxt, tar det tid att mjukna dem tillräckligt för att äta. De behöver blötläggas i vatten över natten, vilket hjälper till att mjukna dem och göra dem lättare att smälta.

Efter blötläggning tar det mellan 1 och 2 timmar att koka kikärtorna tills de är mjuka.

Planera framåt

En av de största fördelarna med att koka egna kikärtor är att du kan göra en stor sats och använda dem i olika recept under hela veckan. De håller sig bra i kylskåpet i upp till en vecka och kan också frysas för längre förvaring.

Hälsosamma och näringsrika

Kikärtor är en utmärkt källa till protein, fiber och en mängd andra näringsämnen, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott till nästan alla dietplaner. De är också ett bra alternativ för vegetarianer och veganer som söker plantbaserade proteinkällor.

Nästa gång du planerar en måltid, överväg att koka dina egna kikärtor. Det ger dig möjlighet att lägga till extra smak, du har full kontroll över ingredienserna och du kan njuta av den tillfredsställelse det ger att laga något från grunden. Dessutom, om du letar efter fler sätt att använda dina nykokta kikärtor, kolla in vårt recept på rostade kikärtor. Det är ett lätt och hälsosamt snacks som du kommer att älska!

Koka Kikärtor Recept

Koka Kikärtor

Att koka egna kikärtor är enkelt, kräver få ingredienser och ger dig en hälsosam bas att använda i olika recept. Nedan följer ett grundläggande recept för att koka kikärtor.
5 från 1 betyg
Förberedelser 12 t
Tillagningstid 1 t
Total tid 13 t
Måltid Tillbehör
Kök medelhavs
Portioner 1 portion
Kalorier 278 kcal

Ingredienser
  

  • 2 dl torkade kikärtor
  • 1 salt
  • Vatten

Gör så här

  • Blötlägg kikärtorna över natten: Lägg de torkade kikärtorna i en stor skål och täck dem med flera centimeter vatten. Låt dem blötläggas över natten, eller i minst 12 timmar.
  • Skölj kikärtorna: Häll bort blötläggningsvattnet och skölj kikärtorna under rinnande vatten.
  • Koka kikärtorna: Lägg de blötlagda kikärtorna i en stor kastrull och häll i tillräckligt med vatten för att täcka kikärtorna med flera centimeter. Tillsätt salt.
  • Låt kikärtorna koka upp, sänk sedan värmen så att de småputtrar. Koka dem i 1-2 timmar, eller tills de är mjuka och väl tillagade. Du kan behöva lägga till mer vatten under kokningen om det kokar bort.
  • När kikärtorna är klara, häll av vattnet och låt dem svalna innan du använder dem i recept, eller förvara dem i kylskåpet i en lufttät behållare i upp till en vecka.

Tips

Att koka dina egna kikärtor kan ta lite tid, men resultatet är väl värt det. Du får ett smakrikt, näringsrikt tillskott till dina måltider, och du kan anpassa smaken efter dina egna önskemål.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 278kcal
Keyword Kikärtor, veganska
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top