Gochujangsås recept – (Go chu jang sås)

gochujangsås

Gochujangsås är en mångsidig och utsökt kryddig sås som härstammar från det koreanska köket. Den är baserad på gochujang, en fermenterad chilipasta som är en viktig ingrediens i många koreanska rätter. Gochujangsåsens unika smakprofil kombinerar hetta, sötma och umami, vilket gör den till en perfekt smaksättare för en rad olika maträtter.

Gochujang: Hjärtat av såsen

Gochujang-pastan tillverkas genom att fermentera röda chilifrukter, glutinöst rismjöl, fermenterade sojabönor och salt. Den har använts i den koreanska matkulturen i århundraden och har nyligen fått stor popularitet i västerländska kök tack vare dess djupa smak och mångsidighet.

Användningsområden för gochujangsås

Såsen kan användas på många olika sätt, exempelvis som dipp, marinad eller smaksättning för stekt ris, nudlar, grillade grönsaker, tofu och mycket mer. Den passar särskilt bra till rätter som bibimbap, en populär koreansk skål som innehåller ris, grönsaker, protein och ofta ett ägg på toppen.

Gör din egen gochujangsås

För att göra en grundläggande gochujangsås behöver du gochujang, sojasås, risvinäger, sesamolja, sötning (som honung eller agavesirap) och aromatiska ingredienser som vitlök, ingefära och salladslök. Du kan också anpassa såsen efter din egen smak genom att lägga till mer hetta, sötma eller syra. Toppa gärna med sesamfrön för extra smak och krispighet.

Hälsofördelar med gochujangsås

Gochujangsåsen är inte bara smakrik, utan erbjuder också flera hälsofördelar tack vare sina ingredienser. Den fermenterade chilipastan är rik på probiotika, vilket kan gynna matsmältningen och stärka immunförsvaret. Dessutom innehåller den antioxidanter från de röda chilifrukterna och antiinflammatoriska egenskaper från ingefära och vitlök.

Förvaring och hållbarhet

När du förvarar gochujangsås är det viktigt att ha den i en lufttät behållare och förvara den i kylskåp. Såsen håller sig fräsch i upp till en vecka. Om du vill ha längre hållbarhet kan du frysa in såsen i iskubsformar och sedan överföra kuberna till en fryspåse. På så sätt kan du enkelt tina och använda så mycket sås som du behöver vid varje tillfälle.

gochujangsås

Gochujangsås – Go chu jang sås

Gochujangsås (Go chu jang sås) är en kryddig och smakrik sås från Korea som baseras på den fermenterade chilipastan gochujang. Här är ett enkelt recept för att göra din egen gochujangsås:
4,67 från 3 betyg
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 10 minuter
Måltid Sås
Kök Koreanska
Portioner 1 portion
Kalorier 180 kcal

Ingredienser
  

 • 4 msk gochujang koreansk chilipasta
 • 2 msk sojasås
 • 2 msk risvinäger
 • 1 msk sesamolja
 • 1 msk honung eller agavesirap justera efter smak
 • 1 vitlöksklyfta finhackad
 • 1 tsk finhackad ingefära
 • 2 msk finhackad salladslök
 • 1 tsk sesamfrön valfritt

Gör så här

 • I en skål, blanda gochujang, sojasås, risvinäger, sesamolja och honung eller agavesirap. Rör om tills alla ingredienser är väl kombinerade och såsen är jämn.
 • Tillsätt den finhackade vitlöken, ingefäran och salladslöken i såsen och rör om.
 • Om du vill, kan du toppa såsen med sesamfrön för extra smak och textur.
 • Smaka av och justera sötma och krydda efter behov. Om du föredrar en tunnare konsistens kan du tillsätta lite vatten.

Tips

Gochujangsås kan användas som dipp, marinad eller smaksättning för olika rätter, som stekt ris, nudlar, grillade grönsaker och tofu. Förvara såsen i en lufttät behållare i kylskåp i upp till en vecka.

Nutrition

Kalorier: 180kcal
Keyword chilipasta, Gochujangsås, koreansk chilipasta
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top