Glutenfria Frallor Recept | Enkla & Snabba

Glutenfria Frallor

Glutenfria frallor är ett utmärkt alternativ för de som är känsliga mot gluten, men även för de som av andra skäl väljer att utesluta gluten ur sin kost. Att baka glutenfritt kan vara en utmaning eftersom gluten bidrar till brödets struktur och saftighet. Men med rätt ingredienser och tekniker kan du skapa glutenfria frallor som är både smakrika och tillfredsställande. Här är ett grundrecept för att komma igång.

Glutenfri Bakning: En Konst i Sig

Att baka utan gluten är en konstform som kräver både tålamod och experimentvilja. Gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn, ger traditionellt bröd dess struktur och elasticitet. Utan detta protein blir bakningsprocessen en helt annan utmaning. Tack vare framsteg inom livsmedelsvetenskap och kreativa bakare har dock glutenfria alternativ som frallor blivit inte bara möjliga utan också otroligt smakrika.

Innovation och Smak

De tidiga dagarna av glutenfri bakning karaktäriserades ofta av produkter som var torra, smaklösa eller hade en oönskad textur. Men idag är det en helt annan historia. Genom att använda en blandning av olika glutenfria mjölsorter som bovete, mandelmjöl och rismjöl, tillsammans med bindemedel som xantangummi, kan bakare skapa frallor som är både luftiga och smakrika.

Dessutom har tillägget av ingredienser som frön, nötter och kryddor lett till en mängd olika smakprofiler, vilket gör glutenfria frallor till ett spännande komplement till vilken måltid som helst. Från frukost till middagsbordet, dessa frallor kan anpassas för att passa en mängd olika kulinariska preferenser och behov.

Glutenfria Frallor

Glutenfria Frallor

Dessa glutenfria frallor är perfekta för alla tillfällen, från frukost till middag. De kan serveras varma direkt ur ugnen, med smör, marmelad, eller som bas för en matig sandwich. Njut av doften och smaken av nybakat bröd även på en glutenfri diet!
5 från 2 betyg
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 38 minuter
Måltid bröd
Kök svenskt
Portioner 6 Frallor
Kalorier 245 kcal

Ingredienser
  

 • 3,5 dl glutenfritt mjölmix se till att mixen är lämplig för brödbakning
 • 2 tsk xantangummi om det inte redan ingår i din mjölmix
 • 1 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk salt
 • 2 msk olivolja eller smält smör
 • 5 dl Ca 2 ljummet vatten eller mjölk (justera mängden efter behov)
 • 1 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft för att hjälpa till med jäsningen
 • Eventuella tillägg som frön t.ex. solrosfrön, sesamfrön för smak och textur

Gör så här

 • Värm ugnen till 220°C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
 • I en stor skål, blanda ihop det glutenfria mjölet, xantangummi (om det behövs), bakpulver och salt.
 • Gör en grop i mitten av de torra ingredienserna och häll i olivoljan/smöret, äppelcidervinäger och gradvis ljummet vatten eller mjölk. Rör om tills du har en jämn smet. Glutenfri deg är ofta mer som en tjock smet än en traditionell deg.
 • Med fuktade händer, ta en del av smeten och forma till en boll. Placera på den förberedda bakplåten. Upprepa tills all smet är använd. Du kan strö över lite frön på toppen för extra crunch och smak.
 • Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills frallorna fått en gyllenbrun färg och känns fasta.
 • Låt frallorna svalna på ett galler innan du skär upp dem eller serverar.

Tips

Glutenfri deg har inte samma elasticitet som traditionell deg, så förvänta dig inte att den ska kännas likadan när du arbetar med den.
För bästa resultat, använd en mjölmix som är avsedd för brödbakning, eftersom dessa ofta innehåller en balans av olika mjölsorter och stärkelser som optimerar strukturen och smaken på det färdiga brödet.
Xantangummi hjälper till att binda ihop smeten och efterlikna glutenens strukturgivande egenskaper.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 245kcal
Keyword baka frallor, frallor utan jäst, glutenfria frallor
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top