Nattjästa Frallor Recept

Nattjästa Frallor

Nattjästa frallor är ett underbart sätt att vakna till doften av nybakat bröd utan att behöva stiga upp i ottan för att förbereda degen. Genom att låta degen jäsa över natten i kylskåpet, utvecklas en djupare smak samtidigt som du får en bekväm och tidsbesparande bakprocess. Här är ett enkelt recept för att skapa fluffiga och smakrika nattjästa frallor.

Varför Nattjästa Frallor?

Att förbereda degen kvällen innan och låta den jäsa över natten minskar aktiv tid i köket. På morgonen är det bara att forma och baka frallorna, vilket gör det möjligt att njuta av nybakat bröd till frukost utan att behöva stiga upp i ottan.

Den långsamma jäsprocessen under kalla förhållanden ger inte bara en djupare smak utan bidrar även till en bättre textur. Frallorna blir luftigare med en mer utvecklad krumstruktur, vilket är svårt att uppnå med snabbjäsning.

Nattjästa frallor erbjuder en flexibilitet som passar den moderna livsstilen. Oavsett om du planerar en lyxig helgfrukost eller bara vill ha färskt bröd till frukost på en vardag, passar metoden alla tillfällen.

Att Tänka på När du Bakar Nattjästa Frallor

Inte alla recept på frallor lämpar sig för nattjäsning. Ett recept som är anpassat för långsam jäsning vid kall temperatur ger bäst resultat.

Temperaturen i ditt kylskåp och den totala jäsningstiden kan påverka resultatet. För kallt och degen jäser inte tillräckligt; för varmt och den kan överjäsa. Vanligtvis fungerar en jäsningstid på 8-12 timmar bra.

Nattjäsning ger också möjlighet att experimentera med olika mjölsorter och tillsatser som frön och kryddor. Detta kan ytterligare berika smaken på dina frallor.

En Ny Morgontradition

Nattjästa frallor representerar mer än bara en bekväm bakmetod; de erbjuder en möjlighet att återinföra traditionen av hembakat bröd i det moderna hemmet. Med lite förberedelse kvällen innan kan du skapa en morgonstund fylld med doften av nybakat bröd, utan stressen och tidspressen som ofta förknippas med hembakning.

I en tid då vi alla söker sätt att förenkla våra liv utan att ge avkall på kvalitet och njutning, erbjuder nattjästa frallor en perfekt lösning. De är en påminnelse om att de bästa sakerna i livet ofta kräver tålamod – men inte nödvändigtvis mer tid.

Nattjästa Frallor

Nattjästa Frallor

Dessa nattjästa frallor är perfekta för en lat helgmorgon eller när du vill ha nybakat bröd till frukost utan att behöva vakna extra tidigt. Njut av dina frallor med ditt favoritpålägg för en perfekt start på dagen.
5 från 1 betyg
Förberedelser 8 t
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 8 t 15 minuter
Måltid bröd
Kök svenskt
Portioner 12 Frallor
Kalorier 285 kcal

Ingredienser
  

 • 5 dl kallt vatten
 • 25 g färsk jäst för söta degar eller 12 g färsk jäst (för vanliga degar)
 • 1 msk honung eller strösocker valfritt, för att ge en lätt sötma och hjälpa jästen att aktiveras
 • 12 dl vetemjöl anpassa mängden efter behov
 • 2 tsk salt

Gör så här

Förbered degen kvällen innan:

 • Lös upp jästen i det kalla vattnet i en stor skål. Om du använder honung eller socker, tillsätt det här för att hjälpa jästen att aktiveras.
 • Tillsätt gradvis vetemjölet och saltet till vätskan och blanda tills en deg bildas. Det är normalt att degen är ganska kladdig; detta bidrar till frallornas saftighet.
 • Täck skålen med plastfolie eller en ren kökshandduk och låt degen vila i kylskåpet över natten, minst 8-12 timmar.

Forma och baka frallorna på morgonen:

 • Ta ut degen från kylskåpet. Den ska ha dubblats i storlek och vara full av luftbubblor.
 • Strö lite mjöl på en arbetsyta och på dina händer för att förhindra att degen fastnar. Häll försiktigt ut degen på arbetsytan.
 • Dela degen i 12 lika stora delar utan att knåda den för mycket, för att behålla så mycket luft som möjligt i degen.
 • Forma varje del till en fralla. Om degen är för klibbig, använd mer mjöl men försök att använda så lite som möjligt.
 • Lägg frallorna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare i rumstemperatur medan ugnen förvärms.
 • Förvärm ugnen till 250°C. Om du har en, placera en tom plåt eller baksten i ugnen för att bli varm.
 • När ugnen är varm, sänk temperaturen till 225°C. Placera frallorna i ugnen och baka i ca 10-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och låter ihåliga när du knackar på botten av en fralla.

Tips

För en krispigare yta kan du spraya lite vatten i ugnen precis innan du sätter in frallorna.
Att låta degen jäsa i kylskåp över natten förbättrar inte bara smaken utan gör också glutenet i degen mer lätthanterligt, vilket resulterar i en luftigare textur.
För variation kan du experimentera med att tillsätta olika frön, som solrosfrön eller sesamfrön, till degen eller strö dem ovanpå frallorna innan bakning.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 285kcal
Keyword baka bröd frallor, enkla frallor, fluffiga frallor, frallor över natten, goda frallor, nattjästa frallor
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top