Glutenfri Hönökaka Recept

glutenfri hönökaka

Det är alltid en njutning att få ta del av smakerna från vår svenska skärgård. En av de mest kända delikatesserna från dessa områden är Hönökakan, ett speciellt rundbröd från Hönö, en ö i Göteborgs norra skärgård.

Vanligtvis är detta bröd gjort med traditionellt mjöl, men nu finns det en glutenfri variant som gör att alla kan njuta av detta underbara bröd. Om du är glutenintolerant eller bara föredrar att undvika gluten i din kost, så är detta recept på glutenfri hönökaka något för dig.

Vad är Hönökaka?

Hönökaka är ett traditionellt svenskt bröd som härstammar från ön Hönö, belägen i Göteborgs norra skärgård. Det är ett mjukt, rundformigt bröd som bakas tunnt och får en gyllenbrun färg. Brödet kan beskrivas som en blandning mellan ett vanligt vitt bröd och en sötlimpa, vilket ger en unik smak och konsistens.

I det traditionella receptet används vanligt mjöl, men i detta recept har vi valt att använda glutenfri mjölmix för att kunna erbjuda en variant för de som följer en glutenfri kost. Trots att det är glutenfritt behåller hönökakan sin karakteristiska smak och textur, och kan avnjutas med alla dina favoritpålägg.

glutenfri hönökaka

Glutenfri Hönökaka

Glutenfri hönökaka är en underbar variant av det traditionella svenska brödet från Hönö, en ö i Göteborgs norra skärgård. Det är en luftig, mjuk och smakrik limpa som är perfekt för smörgåsar eller till soppan. Tack vare glutenfria ingredienser kan nu även de med glutenintolerans njuta av detta härliga bröd.
4,50 från 4 betyg
Förberedelser 2 t
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 2 t 30 minuter
Måltid bröd
Kök Svenska
Portioner 2 limpor
Kalorier 189 kcal

Ingredienser
  

  • 50 gram jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk fingervarm
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 13-15 dl glutenfri mjölmix
  • Havssalt och vallmofrön för topping

Gör så här

  • Lös upp jästen i den ljumma mjölken i en stor skål. Tillsätt sirap, salt och olja och rör om.
  • Tillsätt mjölmixen, lite i taget, tills du har en smidig deg. Arbeta degen kraftigt, antingen för hand eller med en degblandare.
  • Täck över skålen med en ren handduk och låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme, eller tills degen har dubblat sin storlek.
  • Dela degen i två delar och forma till runda kakor. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Låt bröden jäsa under en handduk i ytterligare 30 minuter. Under tiden, förvärm ugnen till 225 grader.
  • Innan du sätter in bröden i ugnen, pensla dem med lite vatten och strö över havssalt och vallmofrön.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt sedan svalna på ett galler under en handduk.

Tips

Nu har du ett underbart glutenfritt bröd som är redo att avnjutas med dina favoritpålägg!
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 189kcal
Keyword baka hönökaka, Glutenfri Hönökaka, hönökaka recept
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top