Blåbärssoppa Recept

Blåbärssoppa Recept

Sverige är känt för sina vackra blåbärsfyllda skogar. Blåbärssoppa är en härlig traditionell svensk rätt som förvandlar dessa bär till en läcker varm eller kall måltid. Men hur gör man blåbärssoppa från grunden? Och vilka är de bästa sätten att njuta av denna unika svenska delikatess? Läs vidare för att lära dig mer om denna fantastiska rätt.

Hur du lagar blåbärssoppa

Att göra blåbärssoppa hemma är överraskande enkelt. Allt du behöver är färska eller frysta blåbär, socker, vatten och lite potatismjöl för att tjockna soppan.

Proceduren innebär att låta blåbären sjuda med socker och vatten, mixa dem till en jämn konsistens och sedan tjockna soppan med potatismjöl. Du kan anpassa sötman efter eget tycke och även tillsätta extra kryddor om du vill ha en mer komplex smak.

Hur du kan njuta av blåbärssoppa

Blåbärssoppa kan serveras både varm och kall, vilket gör den till en mångsidig rätt som passar alla årstider. Under de kalla vintermånaderna kan en varm skål blåbärssoppa vara precis vad du behöver för att värma upp. På sommaren kan en kylskåpskall blåbärssoppa vara en uppfriskande dryck.

Blåbärssoppa är också känd för att vara en energigivande maträtt. Det är inte ovanligt att se blåbärssoppa som mellanmål under långdistanslopp, som Vasaloppet.

Att kombinera med andra rätter

Blåbärssoppa kan serveras som en dessert eller som en söt måltid på egen hand, men den kan också användas som tillbehör till andra rätter.

Till exempel kan du använda blåbärssoppa som en sås över pannkakor eller våfflor.

Om du är intresserad av att experimentera med detta kan du titta på vårt recept för havrekakor med choklad. Kanske kan du skapa en helt ny kombination som kommer att bli din nästa favorit!

Mångsidigheten med blåbär

Blåbär är inte bara läckra, de är också fulla av antioxidanter och har många hälsofördelar. Detta gör blåbärssoppa till ett utmärkt alternativ om du vill ha en rätt som både är god och nyttig.

Om du har tillgång till färska blåbär under säsongen, varför inte plocka extra och frysa in för att kunna göra blåbärssoppa året runt?

Blåbärssoppa Recept

Blåbärssoppa

Blåbärssoppa är en traditionell svensk rätt, ofta serverad varm eller kall som en dessert eller mellanmål. Denna soppa tillverkas huvudsakligen av blåbär, socker och vatten, ofta tjockare med potatisstärkelse.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Dessert, soppa
Kök Svenska
Portioner 4 portioner
Kalorier 138 kcal

Ingredienser
  

 • 500 g färska eller frysta blåbär
 • 1 dl socker
 • 1 liter vatten
 • 2 msk potatismjöl
 • 4 msk kallt vatten

Gör så här

 • Lägg blåbären i en kastrull, tillsätt socker och vatten. Låt koka upp på medelvärme.
 • Sänk värmen och låt blåbärssoppan sjuda i ca 15 minuter.
 • Mixa soppan slät med en stavmixer. Sila sedan soppan om du vill ha den helt slät.
 • Blanda potatismjöl med kallt vatten i en skål.
 • Sätt tillbaka soppan på spisen, häll i potatismjölsblandningen under omrörning och låt koka upp.
 • Servera blåbärssoppan varm eller kall, beroende på din preferens.

Tips

Blåbärssoppa är perfekt att servera som en värmande dessert under de kalla månaderna, eller som en svalkande dryck under sommaren. Det är också en utmärkt energikick under sportevenemang!
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 138kcal
Keyword Blåbärssoppa, blåbärssoppa recept
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top