Vegansk Rödvinssås Recept

Vegansk Rödvinssås

Att skapa en djup, rik och smakfull vegansk rödvinssås är inte bara möjligt, utan kan också resultera i en sås som överträffar traditionella versioner i komplexitet och smak. En bra rödvinssås kan förvandla en enkel måltid till en festmåltid och är perfekt att servera till allt från veganska ”stekar” till pasta. Här är en guide för att skapa en förförisk vegansk rödvinssås.

Vilket vin till rödvinssås?

Valet av vin till en vegansk rödvinssås är avgörande för såsens slutliga smakprofil. Precis som när du väljer vin till andra rätter eller såser, är det viktigt att fokusera på vinets kvalitet och smakkaraktär. Ett vin som du njuter av att dricka är oftast ett bra val även för matlagning, eftersom smaken kommer att koncentreras i såsen. Här är några tips för att välja rätt vin till din veganska rödvinssås:

1. Kontrollera att Vinet är Veganskt

Det första steget är att säkerställa att vinet är veganskt. Många är inte medvetna om att vissa viner klarnas med hjälp av animaliska produkter som gelatin, äggviteprotein eller fisklim. Sök efter viner som är certifierat veganska eller kontakta tillverkaren för att förvissa dig om dess veganska status.

2. Välj ett Vin med Djup och Karaktär

För en rödvinssås är det idealiskt att välja ett rödvin med djup och komplexitet som kan stå upp mot och komplettera de rika smakerna i såsen. Viner som är robusta och har toner av mörka bär, kryddor och en antydan av ek fungerar väl. Exempel på druvsorter som passar inkluderar:

 • Cabernet Sauvignon: Känd för sin djuphet och toner av svarta vinbär och kryddor.
 • Merlot: Något mjukare än Cabernet Sauvignon men med en rik fruktighet och toner av plommon och körsbär.
 • Shiraz/Syrah: Erbjuder kryddiga toner och en robust karaktär som kan ge din sås en extra dimension.
 • Pinot Noir: För en lättare sås kan en Pinot Noir ge finess och fruktighet med sina subtila toner av röda bär och en jordnära komplexitet.

3. Undvik För Söta Viner

Medan ett visst mått av fruktighet kan vara önskvärt, bör du undvika viner som är för söta eller fruktiga, eftersom det kan störa balansen i såsen. Sikta på viner med en god balans mellan syra och fruktighet.

4. Pris kontra Kvalitet

Även om det inte är nödvändigt att välja det dyraste vinet på hyllan, är det värt att investera i ett vin av god kvalitet för din sås. Kom ihåg att smaken kommer att koncentreras, och ett vin av högre kvalitet kommer att bidra till en mer njutbar slutprodukt.

Sammanfattningsvis, när du väljer vin till din veganska rödvinssås, leta efter ett veganskt vin med tillräckligt med karaktär och komplexitet för att komplettera och berika din sås. Ett välvalt vin kan förvandla en god sås till en extraordinär, och lägga till en ny nivå av djup och njutning till din måltid.

Från tradition till innovation

Rödvinssås har länge varit en favorit i köken runtom i världen, berömd för sin rika smak och förmåga att lyfta en enkel rätt till nya kulinariska höjder. Traditionellt baserad på en fond av kött, har utmaningen varit att återskapa denna djupgående smak utan animaliska ingredienser. Lösningen har visat sig inte bara vara möjlig utan också förvånansvärt enkel, med grönsaksbuljong och kvalitativt veganskt vin som grund.

En hållbar val

Bortom dess kulinariska fördelar, representerar vegansk rödvinssås också ett hållbart och etiskt val. Genom att välja veganska ingredienser bidrar man till en minskad efterfrågan på animaliska produkter, vilket i sin tur har en positiv effekt på miljön. Dessutom erbjuder den en möjlighet att upptäcka och stödja producenter av veganskt vin, en sektor som växer i takt med efterfrågan på mer hållbara och djurvänliga alternativ.

Vegansk Rödvinssås

Vegansk Rödvinssås

En välkomponerad vegansk rödvinssås är inte bara ett utmärkt tillbehör till många rätter utan också ett bevis på att vegansk matlagning kan vara både djup och rik på smak. Denna sås är säker på att imponera på både veganer och icke-veganer lika.
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Sås
Kök svenskt
Portioner 4 portioner
Kalorier 156 kcal

Ingredienser
  

 • 2 msk olivolja
 • 1 liten gul lök finhackad
 • 2 vitlöksklyftor finhackade
 • 1 morot finhackad
 • 250 ml kvalitativt rödvin se till att vinet är veganskt, då vissa viner klarnas med animaliska produkter
 • 400 ml grönsaksbuljong hemgjord eller från buljongtärning
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 lagerblad
 • En kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • 1-2 msk maizena majsmjöl blandat med lite vatten, för att reda såsen

Gör så här

 • Värm olivoljan i en medelstor kastrull över medelvärme. Tillsätt den hackade löken och moroten och fräs tills de är mjuka och börjar karamelliseras, vilket tar ungefär 5-7 minuter. Tillsätt sedan den hackade vitlöken och fräs ytterligare en minut.
 • Häll i rödvinet och låt det sjuda tills det reducerat till ungefär hälften av sin ursprungliga volym. Detta koncentrerar smakerna och tar bort alkoholen.
 • Rör ner tomatpurén, grönsaksbuljongen, lagerbladet och timjan. Låt såsen sjuda på låg värme utan lock i cirka 20-30 minuter, eller tills den har reducerat och tjocknat något. Rör om då och då.
 • Använd en finmaskig sil för att sila bort lök, morot, lagerblad och timjankvisten. Återför den silade såsen till kastrullen.
 • Blanda maizenan med lite vatten och vispa ner i såsen. Låt såsen sjuda tills den tjocknar till önskad konsistens, vilket vanligtvis tar några minuter. Smaka av med salt och peppar.
 • Servera såsen varm tillsammans med ditt val av vegansk rätt. Den här rödvinssåsen passar utmärkt till veganska biffar, stekt seitan, grillade grönsaker eller som en riklig topping på en öppen lasagne.

Tips

Välj Rätt Vin: Kvaliteten på vinet spelar stor roll för slutresultatet. Använd ett vin som du skulle njuta av att dricka.
Anpassa Såsen: Du kan lätt anpassa såsen genom att tillsätta andra örter eller kryddor som du föredrar. En nypa rökt paprika kan till exempel tillföra en intressant dimension.
Reduktionsnyckeln: Tålamod är nyckeln när det gäller att reducera såsen. En långsam reduktion hjälper till att bygga upp smaklagren.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 156kcal
Keyword god rödvinssås, vegansk rödvinssås, vegansk sås, vinsås
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top