Guide till Olika Typer av Sushi | Nigiri, Maki etc.

Välkommen till vår artikel om olika typer av sushi! Sushi är en ikonisk japansk maträtt som har blivit omtyckt över hela världen. I denna artikel kommer vi att utforska en rad olika sushi-varianter, deras ingredienser och särskiljande egenskaper.

Från det eleganta nigiri-sushit, med sushiris toppat med färsk skaldjur eller fisk, till de färgstarka maki-sushirullarna, som kombinerar ris och olika fyllningar insvepta i noriblad, kommer vi att ta dig med på en smakresa genom den varierade världen av sushi.

Vi kommer att introducera dig till sashimi, där rena skivor av rå skaldjur eller fisk står i centrum, samt andra spännande varianter som temaki, där du kan skapa din egen handrulle, och chirashi, som erbjuder en skål med sushiris och ett överflöd av smakrika toppingar.

Översikt av Huvudsakliga Typer av Sushi

Typ av sushiBeskrivning
Nigiri sushiEn liten kulle av sushiris toppad med en skiva rå eller tillagad skaldjur eller fisk, såsom tonfisk (maguro), lax (sake) eller räka
Maki sushiSushi-rullar gjorda genom att rulla sushiris och olika ingredienser i en noriblad. Rullen skärs sedan i bitar.
SashimiTunna skivor av rå skaldjur eller fisk som serveras utan ris. Sashimi visar upp de rena smakerna och texturen hos skaldjuren eller fisken.
TemakiKonformade sushi-rullar som är insvepta i noriblad. De fylls vanligtvis med en kombination av ris, skaldjur, grönsaker och såser.
ChirashiEn skål med sushiris toppad med olika typer av sashimi, grönsaker och andra dekorationer.
Inari sushiSushiris fyllt i en ficka av sötsmakad tofu-skal, kallad inari. Det är ett vegetariskt alternativ med en unik och lätt söt smak.
UramakiUramaki kännetecknas ofta av att ha olika fyllningar och toppingar som rullas inuti riset.

Vad är Nigiri sushi?

Vad är Nigiri sushi?

Nigiri sushi är en traditionell japansk sushi-rätt som består av en liten hög av sushiris toppad med en skiva rå eller tillagad skaldjur eller fisk. Ordet ”nigiri” översätts till ”greppat” eller ”klämt”, vilket hänvisar till handformningen av riset.

För att göra nigiri sushi formar en skicklig sushi-kock försiktigt en liten portion sushiris, vanligtvis smaksatt med en blandning av risvinäger, socker och salt, till en avlång form. Kocken lägger sedan en skiva skaldjur eller fisk ovanpå riset, ibland med en liten mängd wasabi mellan riset och skaldjuret eller fisken.

Nigiri sushi är känd för att framhäva de naturliga smakerna och konsistenserna hos de använda råvarorna. Den serveras ofta med en liten sojasås för doppning och kan också ackompanjeras av inlagd ingefära (gari) för att rensa smaklökarna mellan bitarna.

Vad är Maki sushi?

Maki sushi

Maki sushi, eller makirulle, är en typ av japansk sushi där sushiris och olika ingredienser rullas ihop i ett noriblad. Maki betyder bokstavligen ”rulle” på japanska. För att göra en maki sushi lägger man noribladet på en bambumatta, känd som en makisu, och sprider ut ett tunt lager sushiris på noribladet. Sedan placeras ingredienserna, såsom skaldjur, fisk, grönsaker eller omelett, längs med riset. Rullen rullas sedan försiktigt ihop med hjälp av bambumattan till en cylinderform. Till sist skärs rullen i mindre bitar för att serveras.

Maki sushi kommer i olika variationer och fyllningar. Exempel på populära makirullar inkluderar California Roll med avokado, krabba och gurka, samt Spicy Tuna Roll med het tonfisk och Scampi Tempura Roll med tempurastekta räkor. Maki sushi är ett populärt val på sushirestauranger och erbjuder en kombination av smaker och texturer i varje tugga.

Vad är Sashimi sushi?

Sashimi sushi

Sashimi sushi är en traditionell japansk maträtt som består av tunna skivor av färskt rått skaldjur eller fisk. Ordet ”sashimi” kommer från japanskan och betyder bokstavligen ”skivad kropp”. Till skillnad från sushi serveras sashimi utan ris och fokuserar istället på att visa upp den naturliga smaken och konsistensen hos råvaran.

För att tillaga sashimi väljer man vanligtvis högkvalitativ och färsk skaldjur eller fisk. Det är viktigt att skivorna är tunna och precist skurna för att bevara den önskade konsistensen och smaken. Sashimi serveras traditionellt på ett fat eller en platta och kan ackompanjeras av sojasås, wasabi och inlagd ingefära (gari).

Sashimi är känt för sin eleganta presentation och råvarornas renhet. Det ger en unik smakupplevelse där man kan uppskatta skaldjurens eller fiskens naturliga smaker och texturer. Sashimi är en uppskattad del av det japanska köket och är populärt både i Japan och runt om i världen.

Vad är Temaki sushi?

Temaki sushi

Temaki sushi är en typ av japansk sushi som också kallas ”hand roll” på engelska. Namnet ”temaki” betyder bokstavligen ”handrulle” på japanska. Det är en färsk och interaktiv sushi-rätt som görs genom att fylla en konformad noriblad med sushiris och olika ingredienser.

För att göra en temaki sushi börjar man med ett färskt noriblad i form av en kon. Sedan lägger man ett tunt lager av sushiris längs den bredare änden av noribladet. Ingredienser som skaldjur, fisk, grönsaker och såser placeras sedan ovanpå riset. Slutligen rullas noribladet försiktigt ihop till en konformad sushi-rulle med handen.

Temaki sushi äts vanligtvis med händerna för att ge en direkt och försiktig tuggupplevelse. Den är fräsch, enkel att äta och ger möjlighet att anpassa fyllningen efter personliga smaker. Temaki sushi kan innehålla olika ingredienser och kombinationer beroende på individuella preferenser och tillgång på färska råvaror.

Det är vanligt att njuta av temaki sushi vid sushi-restauranger eller som en del av en hemlagad sushi-fest. Dess unika form och möjlighet att anpassa fyllningen gör temaki sushi till en rolig och läcker upplevelse för sushi-älskare.

Vad är Chirashi sushi?

Chirashi sushi

Chirashi sushi är en traditionell japansk sushirätt som består av en skål med sushiris toppad med olika typer av sashimi, grönsaker och andra dekorationer. Ordet ”chirashi” betyder ”strö ut” eller ”sprid” på japanska, vilket hänvisar till sättet ingredienserna placeras ovanpå riset.

För att göra chirashi sushi börjar man med att sprida ut en portion sushiris i en serveringsskål. Sedan placeras färska skivor av rå skaldjur eller fisk, såsom lax, tonfisk, räkor eller bläckfisk, ovanpå riset. Grönsaker som gurka, avokado och rättika kan också användas som topping. Ytterligare dekorationer som sesamfrön, strimlad omelett (tamago), picklade ingefära (gari) och wasabi kan läggas till för att förhöja smak och presentation.

Chirashi sushi är känd för sin vackra presentation, med en färgstark blandning av ingredienser som skapar en visuell aptitretare. Rätten kan ätas som den är eller med lite sojasås för att komplettera smakerna. Chirashi sushi erbjuder en kombination av olika smaker och texturer i varje tugga och är populär både för sin goda smak och enkelhet att tillaga.

Vad är Inari sushi?

Inari sushi

Inari sushi är en typ av japansk sushi som består av sushiris som fylls i en ficka av söt och smaksatt tofu-skal, som kallas inari. Namnet ”inari” kommer från en japansk mytologisk figur som sägs vara förtjust i sötsaker.

För att göra inari sushi, tillagas sushiris med en sötad risvinägerblandning och läggs sedan i den inari-ficka som är gjord av tunna skivor av tofu. Inari-skalen är vanligtvis marinerade i en söt sojasås eller dashi-baserad buljong för att ge dem en unik smakprofil.

Inari sushi är vanligtvis vegetariskt, vilket gör det till ett populärt alternativ för vegetarianer och veganer. Den söta smaken från tofu-skalen kombineras med den klara och fluffiga riset för att skapa en mild och tillfredsställande smakupplevelse. Inari sushi är också populär bland barn på grund av sin attraktiva och lättätna form.

Denna typ av sushi serveras vanligtvis som små, individuella rullar och är en vanlig syn vid traditionella japanska fester eller som en del av en sushiplatta. Inari sushi är en unik och läcker variant av sushi som erbjuder en mild och söt smakupplevelse.

Vad är Uramaki sushi?

Uramaki, även känt som insidan ut-rullar, är en populär typ av sushi som har en speciell rullningsmetod där riset placeras på utsidan av sjögräsarket. Det är motsatsen till traditionell maki-sushi där sjögräset omsluter riset.

Uramaki kännetecknas ofta av att ha olika fyllningar och toppingar som rullas inuti riset. Det kan vara allt från färsk fisk och skaldjur till grönsaker och avokado. Ibland kan uramaki även vara panerad eller täckt med sesamfrön eller andra kryddor för extra smak och textur.

Den vanligaste varianten av uramaki är ”California roll”, som innehåller krabba, avokado och gurka som fyllning. Andra populära fyllningar inkluderar lax, tonfisk, räkor och olika grönsaker.

Uramaki är en mångsidig sushi-stil som erbjuder olika smakkombinationer och kreativa presentationer. Det är en favorit bland sushi-älskare och ett vanligt inslag på sushi-menyer runt om i världen.


Typ av sashimi

Typ av sashimi

Fra den magre tun (maguro) til den delikate laks (sake) og den cremede søpindsvin (uni), tager vi dig med på en smagsrejse gennem de forskellige typer sashimi.

SashimiBeskrivning
Maguro (Tonfisk)Råa skivor av tonfisk, vanligtvis serverade som magert (akami) eller fet (toro)
Sake (Lax)Råa laxskivor, kända för sin rika smak och smöriga konsistens
Hamachi (Guldschwacka)Råa skivor av guldschwacka, uppskattade för sin delikata smak och möra konsistens
Tai (Röd snapper)Råa skivor av röd snapper, med en mild och något söt smak
Saba (Makrill)Råa skivor av makrill, kännetecknade av sin starka och distinkta smak
Ika (Bläckfisk)Råa skivor av bläckfisk, med en seg konsistens och mild, något söt smak
Hotate (Kammussla)Råa skivor av kammussla, kända för sin söta, krämiga smak och möra konsistens
Uni (Sjöborre)Råa skivor av sjöborre-rom, berömda för sin krämiga och salta smak
Amaebi (Sötvattenräka)Råa skivor av sötvattenräka, uppskattade för sin delikata, söta smak
Tako (Bläckfisk)Råa skivor av bläckfisk, med en fast och seg konsistens och mild smak
Ikura (Laxrom)Råa skivor av laxrom, med stora, saftiga pärlor och en sälta smak
Ebi (Räka)Råa skivor av räka, kännetecknade av en knaprig konsistens och mild smak
Kanpachi (Guldschwacka)Råa skivor av guldschwacka, liknande guldschwacka men med en något mildare smak
Aji (Makrill)Råa skivor av makrill, kända för sin rika, oljiga smak
Suzuki (Havsgös)Råa skivor av havsgös, med en mild och subtil smak
Engawa (Hälleflundra)Råa skivor av hälleflundra, uppskattade för sin fasta konsistens och delikata smak
Hirame (Piggvar)Råa skivor av piggvar, med en delikat och söt smak
Toro (Fet tonfisk)Syftar specifikt på den fetare delen av tonfisk, känd för sin smälta-i-munnen konsistens och rika smak
Ankimo (Rödhajlever)Rå rödhajlever, ofta serverad som en sashimi-delikatess med en smörig och något söt smak

Populära sushi rolls

Populära sushi rolls

Denna tabell ger en översikt över olika typer av sushirullar som är välkända och uppskattade. Namnen kan variera något beroende på restaurang och region. Låt oss utforska den spännande världen av sushirullar tillsammans!

Sushi-rulleBeskrivning
California RollEn klassisk sushi-rulle med krabba, avokado och gurka.
Spicy Tuna RollEn smakrik sushi-rulle med het tonfisk och kryddiga smaker.
Dragon RollEn imponerande sushi-rulle med grillad ål, avokado och omelett.
Rainbow RollEn färgglad sushi-rulle med olika fiskar och avokado på toppen.
Philadelphia RollEn krämig sushi-rulle med cream cheese, lax och avokado.
Tempura RollEn knaprig sushi-rulle med tempurastekt räka och grönsaker.
Caterpillar RollEn vacker sushi-rulle med avokado på utsidan och omelett på insidan.
Spider RollEn spännande sushi-rulle med stekt soft shell crab och krispiga grönsaker.
Volcano RollEn explosiv sushi-rulle med krabba och avokado toppad med smält ost och srirachamajonnäs.
Dynamite RollEn smakrik sushi-rulle med kryddig tonfisk och jalapeños.
Crunchy RollEn krispig sushi-rulle med tempurastekt grönsaker och knapriga toppingar.
Alaska RollEn klassisk sushi-rulle med rökt lax, avokado och gurka.
Rainbow Dragon RollEn imponerande sushi-rulle med grillad ål, olika fiskar och avokado på toppen.
Mexican RollEn smakrik sushi-rulle med kryddig kyckling, avokado och jalapeños.
Shrimp Tempura RollEn knaprig sushi-rulle med tempurastekt räka och krispiga grönsaker.
Vegetable RollEn läcker sushi-rulle med olika färska grönsaker och avokado.
Philadelphia Crunch RollEn krämig sushi-rulle med cream cheese, knapriga toppingar och lax.
Dragon Crunch RollEn spännande sushi-rulle med tempurastekt räka, avokado och knapriga toppingar.
Spicy Salmon RollEn smakfull sushi-rulle med het lax och kryddiga smaker.
Cucumber Avocado RollEn fräsch sushi-rulle med krispig gurka och krämig avokado.
Eel Avocado RollEn läcker sushi-rulle med grillad ål och krämig avokado.
Crunchy Shrimp RollEn knaprig sushi-rulle med saftig räka och krispiga toppingar.
Salmon Avocado RollEn klassisk sushi-rulle med färsk lax och krämig avokado.
Tuna Avocado RollEn läcker sushi-rulle med färsk tonfisk och krämig avokado.

Populäraste tillbehör till sushi

Populäraste tillbehör till sushi

Här är några av de mest populära sidorätterna som vanligtvis serveras tillsammans med sushi:

 1. Misosoppa: En varm och hjärtlig soppa gjord på miso-pasta, dashi-buljong och tillsatt med tärnad tofu, alger eller grönsaker. Den serveras ofta som en uppfriskande förrätt eller som komplement till sushi-rätterna.
 2. Gari (inlagd ingefära): Tunnskivad ingefära som har marinerats i en lösning av socker, vinäger och salt. Gari äts mellan olika bitar av sushi för att rensa smaklökarna och ge en uppfriskande smak.
 3. Edamame: Färska sojabönor som har kokats och saltats lätt. Edamame är en populär sida att njuta av före eller tillsammans med sushi-rätterna.
 4. Wakame-sallad: En sallad gjord av wakame-tång som har blötts upp och blandats med sesamfrön, sojasås, risvinäger och andra smaksättningar. Wakame-sallad ger en krispig och lätt smak som kompletterar sushin väl.
 5. Tempura: Friterade grönsaker eller skaldjur i en luftig och krispig smet. Tempura kan inkludera grönsaker som sötpotatis, zucchini eller paprika, samt skaldjur som räkor eller bläckfisk. Det är en välkomnande kontrast till sushi-rätterna och ger en varm och krispig textur.
 6. Sunomono: En syrlig och fräsch sallad gjord av tunna skivor av gurka, alger, rädisor eller andra grönsaker som är marinerade i en blandning av risvinäger, socker och sojasås. Sunomono är en uppfriskande sida som hjälper till att balansera smakerna i sushi.

Dessa sidorätter kompletterar sushirätterna genom att erbjuda en variation av smaker, texturer och kontraster. Det är vanligt att servera dem tillsammans för att skapa en komplett och balanserad sushi-upplevelse.


Mest populära kryddor till sushi

Mest populära kryddor till sushi

Här är några av de mest populära kryddor och tillbehör som används tillsammans med sushi:

Sojasås (Shoyu):

En av de mest grundläggande kryddorna för sushi är sojasås, även känd som shoyu. Sojasås används för att doppa sushin i för att ge en sälta och umamirik smak. Det är vanligt att hälla en liten mängd sojasås i en separat skål och doppa sushin lätt i den före varje tugga.

Wasabi:

Wasabi är en stark grön pasta som vanligtvis serveras tillsammans med sushi. Det är en skarp och kryddig krydda som ger en härlig hetta till sushin. Wasabi kan blandas med sojasås för att skapa en wasabi-sojadipp att doppa sushin i, eller så kan en liten mängd wasabi placeras direkt på sushin.

Inlagd ingefära (Gari):

Inlagd ingefära, eller gari, är tunnskivad ingefära som marinerats i en lösning av socker, vinäger och salt. Gari används för att rensa smaklökarna mellan olika bitar av sushi och ge en frisk smak. Den äts vanligtvis i små mängder mellan sushibitarna för att neutralisera smakerna och ge en uppfriskande kontrast.

Sesamfrön:

Sesamfrön används ofta som en dekoration och smaksättning på sushi. De ger en knaprig textur och en mild, nötig smak. Sesamfrön kan strös över sushi-rullar eller användas som en yttre beläggning för att ge extra smak och dekorativa effekter.

Citron (Yuzu):

Citronsaft från yuzu, en japansk citrusfrukt, kan användas för att ge en syrlig och uppfriskande smak till sushin. Den kan pressas över sushi för att ge en ljus och citrusaktig touch.

Dessa kryddor och tillbehör används för att anpassa smakerna och ge extra dimension till sushin.

Grundrecept: Sushi

Sushi guide | Nigiri, Maki, Sashimi, Uramaki

Sushi guide | Nigiri, Maki, Sashimi, Uramaki

Detta är ett standardrecept för sushi som passar bra för både nybörjare och erfarna hemmakockar. Följ dessa enkla steg för att skapa fantastisk sushi hemma och imponera på familj och vänner med dina kulinariska färdigheter. Med rätt ingredienser och noggrannhet kommer du snart att njuta av en läcker och autentisk sushi-upplevelse.
5 från 2 betyg
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 t
Måltid sushi
Kök Japanskt
Portioner 4 portioner
Kalorier 278 kcal

Ingredienser
  

 • 400 ml sushiris
 • 600 ml vatten
 • 30 ml risvinäger
 • 10 g socker
 • 5 g salt
 • 8 nori sjögräs ark
 • Fyllningar t.ex. 200 g färsk lax, 200 g räkor, 1 avokado, 1 gurka
 • Sojasås
 • Wasabi
 • Inlagd ingefära gari

Gör så här

 • Skölj sushiriset i kallt vatten för att avlägsna eventuellt överflödigt stärkelse. Låt det rinna av ordentligt.
 • Koka riset genom att tillsätta det sköljda riset och vattnet i en kastrull. Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till låg. Låt det sjuda under lock i cirka 15 minuter eller tills vattnet är absorberat och riset är mjukt. Ta sedan bort från värmen och låt riset svalna något.
 • Under tiden kan du förbereda sushivinäger genom att blanda risvinäger, socker och salt i en liten skål. Värm blandningen försiktigt i mikrovågsugnen eller på spisen tills sockret och saltet har lösts upp. Låt sushivinägern svalna.
 • Häll den svalnade sushivinägern över riset och blanda försiktigt med en rispaddel eller träsked tills vinägern har fördelats jämnt i riset. Var noga med att inte överarbeta riset.
 • Förbered dina sushi-fyllningar genom att skära dem i tunna strimlor eller bitstora bitar.
 • Placera ett nori-ark på en sushimatta eller en ren, fuktig kökshandduk.
 • Fukta händerna med vatten för att undvika att riset fastnar. Ta en handfull sushi ris och fördela det jämnt över nori-arket, lämna cirka 1 centimeter ovanför.
 • Placera dina önskade fyllningar i en linje över mitten av riset.
 • Rulla sushi tätt med hjälp av sushimattan eller handduken, börja från den nedre kanten och rulla uppåt. Använd lätt tryck för att hålla rullen stadig.
 • Fukta en vass kniv och skär sushi-rullen i bitstora bitar, torka av kniven mellan varje snitt.
 • Upprepa processen med de återstående ingredienserna för att göra fler sushi-rullar.
 • Servera sushi-rullarna med sojasås, wasabi och inlagd ingefära.
 • Njut av din hemlagade sushi som en läcker och tillfredsställande måltid eller dela den med vänner och familj för en trevlig sushi-upplevelse!

Tips

Observera: Detta är ett grundläggande sushi-recept, och det finns många variationer och kreativa kombinationer att prova baserat på dina preferenser. Anpassa mängden fyllningar efter behov och smak.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 278kcal
Keyword Chirashi sushi, Inari sushi, Maki sushi, Nigiri sushi, Sashimi sushi, Temaki sushi, uramaki sushi
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top