Guide: Edamamebönor – Snacks Recept

Edamamebönor recept

Edamame, den älskade och färgstarka gröna sojabönan, har blivit populär över hela världen för sin underbara smak och näringsmässiga fördelar. Ursprungligen från Östasien, särskilt Japan, har edamame blivit en favorit både bland hälsoentusiaster och matälskare.

Edamame, som betyder ”bönor på grenar” på japanska, hänvisar till de unga och ömtuggade sojabönorna som skördas innan de fullt ut mognar. Dessa saftiga, gröna baljor är rika på näringsämnen och kännetecknas av en mild, nötaktig smak.

Vad är edamame?

Edamame är egentligen omogna gröna sojabönor som är skördade tidigt innan de når full mognad. Dessa gröna bönor är mycket populära inom det japanska köket och har spridit sig över hela världen som en hälsosam och välsmakande ingrediens.

Edamamebönor har en unik smakprofil och textur. De är mjuka och ärtliknande med en mild, nötaktig smak. Det är vanligt att äta edamamebönor genom att poppa ut bönorna ur skalet med fingrarna och njuta av dem direkt.

Edamamebönor är inte bara läckra utan också näringsrika. De är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein och är rika på fiber, vitaminer och mineraler. De innehåller även hälsosamma fetter och är låga i mättat fett.

Edamamebönor vs sojabönor

Edamamebönor vs sojabönor

Edamamebönor och sojabönor är faktiskt samma typ av bönor, men de skiljer sig i näringsprofil och hur de används.

Edamamebönor är omogna gröna sojabönor som skördas tidigt innan de når full mognad. De är vanligtvis frysta eller färska och används ofta som en aptitretare eller en ingrediens i olika rätter, särskilt inom det japanska köket. Edamamebönor har en mild, nötaktig smak och en mjuk konsistens.

Sojabönor å andra sidan, hänvisar vanligtvis till fullt mogna sojabönor. Dessa mogna bönor kan vara gula, gröna eller bruna i färg och används ofta för att producera sojaprodukter som sojamjölk, tofu, sojasås och mer. Sojabönor är mer vanliga i bearbetade och fermenterade former.

När det gäller näringsmässig profil skiljer sig edamamebönor och sojabönor lite åt. Edamamebönor, i sin omogna form, innehåller mer fukt och mindre protein och fett än mogna sojabönor. De är dock fortfarande en god källa till vegetabiliskt protein och innehåller också fiber, vitaminer och mineraler.

Edamamebönor tillagning

Här är instruktionerna för tillagning av färska eller frysta edamamebönor:

Färska edamamebönor:

 1. Skölj de färska edamamebönorna under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts.
 2. Fyll en kastrull med vatten och tillsätt cirka 1-2 tsk havssalt. Låt vattnet koka upp.
 3. Tillsätt de färska edamamebönorna i det kokande vattnet och koka dem i cirka 3-5 minuter, eller tills de är ömtuggade.
 4. Häll av vattnet och skölj bönorna under kallt vatten för att stoppa kokprocessen och kyla ner dem.
 5. Ät edamamebönorna genom att trycka på bönorna ur skalet och njut av dem som de är eller krydda dem efter smak.

Frysta edamamebönor:

 1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt cirka 1-2 tsk havssalt.
 2. Tillsätt de frysta edamamebönorna i det kokande vattnet och koka dem i cirka 2-4 minuter, eller tills de är ömtuggade.
 3. Häll av vattnet och skölj bönorna under kallt vatten för att stoppa kokprocessen och kyla ner dem.
 4. Låt bönorna rinna av ordentligt innan du äter dem.
 5. Ät edamamebönorna genom att trycka på bönorna ur skalet och njut av dem som de är eller krydda dem efter smak.

Kom ihåg att både färska och frysta edamamebönor kan ätas antingen varma eller kalla, beroende på dina personliga preferenser.

Edamamebönor recept

Edamamebönor Snacks – Färska eller Frysta

Edamamebönor är hälsosamma, proteinrika och fulla av näringsämnen. De kan njutas som en del av en balanserad kost eller som ett hälsosamt snacks-alternativ. Prova detta enkla recept och njut av de härliga smakerna och konsistensen hos edamamebönor!
5 från 1 betyg
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 15 minuter
Måltid Snack
Kök asian
Portioner 2 portioner
Kalorier 144 kcal

Ingredienser
  

 • 2 koppar färska eller frysta edamamebönor oskalade
 • 2-3 tsk havssalt för kokning
 • Flingsalt för att strö över vid servering, valfritt

Gör så här

 • Fyll en stor kastrull med vatten och tillsätt havssalt. Låt vattnet koka upp.
 • Tillsätt edamamebönorna i det kokande vattnet. Om du använder frysta edamamebönor, följ instruktionerna på förpackningen för att avgöra om de behöver förvällas eller om de kan kokas direkt.
 • Låt edamamebönorna koka i 3-5 minuter, eller tills de är ömtuggade.
 • Häll av vattnet och skölj edamamebönorna under kallt vatten för att stoppa kokprocessen och kyla ner dem.
 • Om edamamebönorna fortfarande har sina skal, tryck lätt på dem så att de poppar ut ur skalet. Om du föredrar kan du också äta edamamebönorna med skalet kvar.
 • Strö eventuellt lite flingsalt över de skalade edamamebönorna för extra smak.

Tips

Servera edamamebönorna som en aptitretare eller som en sidorätt. De är fantastiska att äta som de är, men du kan också blanda dem med dina favoritkryddor eller marinader för att ge dem ytterligare smakdimensioner.
Gustav Hassert

Nutrition

Kalorier: 144kcal
Keyword Edamamebönor, edamamebönor frysta, edamamebönor nyttigt, edamamebönor tillagning, soja edamame
Dela på PinterestMention @SwedEats or tag #SwedEats!

🤞 Nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna, recepten och exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt exklusiva nyhetsbrev.

Läsa: Integritetspolicy

Scroll to Top