Vietnamesiska vårrullar är en läcker och fräsch maträtt som består av färska grönsaker, risnudlar och valfri fyllning som räkor, kyckling, tofu eller grönsaker, rullade i mjuka risplattor.
200gräkorkan ersättas med kyckling, tofu eller grönsaker för en vegetarisk version
1morot
1gurka
Färsk koriander eller myntavalfritt
Risplattor för vårrullarrund eller fyrkantig form
Vatten att blötlägga risplattorna
För dippsåsen:
4msk fisksås
2msk risvinäger
1msk socker
1 limeSaften
1vitlöksklyftafinhackad
Chilivalfritt, finhackad för extra hetta
Gör så här
Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. När de är klara, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av väl.
Skala och skär moroten och gurkan i tunna strimlor. För räkorna, skala och avlägsna svansen.
Fyll en stor skål med varmt vatten. Doppa en risplatta i vattnet i några sekunder tills den mjuknar och blir följsam. Lägg den på en ren, fuktig yta.
På den mjuka risplattan, placera en liten mängd risnudlar, räkor, morot- och gurkstrimlor samt färsk koriander eller mynta längs med kanten på plattan.
Vik in sidorna av risplattan och rulla upp den tätt till en vårrulle. Upprepa processen med resten av ingredienserna tills de är använda.
För dippsåsen, blanda fisksås, risvinäger, socker, limejuice, finhackad vitlök och eventuellt finhackad chili i en liten skål. Rör om väl tills sockret lösts upp.
Servera vårrullarna med dippsåsen som doppning. Du kan också servera dem med salladsblad och mynta eller korianderblad för extra färg och smak.
Tips
Vårrullar är bäst att äta färska. Njut av dem som en aptitretare, sidorätt eller som en del av en lätt och hälsosam måltid.